Sidor

27 juli 2010

Inte okej med politiska kampanjer för barn

Kommunal åker omkring och firar att de fyllt 100 år. De bjuder bland annat på fiskdamm, där barnen kan fiska påsar med sura karameller (blå) eller söta karameller (röda).

Först småskrattade jag lite åt detta tilltag, men efter ett tag tänkte jag efter. Det kan tyckas harmlöst för oss vuxna med sura och söta karameller i symboliska färger, men för barn får det en helt annan och allvarligare betydelse eftersom karamellerna följs av ett budskap, framfört av vuxna.

Jag tycker inte att det är ok att (S) eller deras fackförlängda armar kampanjar på t.ex fotbollsmatcher för 8-10-åringar. Jag tycker inte att man ska fostras in i en politisk rörelse. Barn ska få en sådan fördomsfri uppfostran som möjligt, såsom jag resonerar.

Självklart tar mina tjejer intryck av vad de läser av mig i tidningarna, radion eller TV eller var vi diskuterar hemma, men vi resonerar mycket kring frågeställningarna med dem och jag rackar inte ned på mina meningsmotståndare inför dem.

Kommunals kampanjknep är smaklöst och faller under kategorin indoktrinering av barn. Sånt pysslar de med i Nordkorea också...

17 juli 2010

Orubbat förtroende för Fredrik Reinfeldt

En färsk mätning från Skop visar på att svenska folket har fortsatt stort förtroende för Fredrik Reinfeldt som den mest lämpliga att leda landets regering. Fredrik får över 77 %, vilket är en ökning med 3 % från den förra mätningen. Mona Sahlin har å sin sida tappat i förtroende med lika mycket och kommer bara upp i 24,5 %. Det är mestadels hennes egna väljare som föredrar Fredrik som statsminister.

Media har spekulerat mycket om Aftonbladets anklagelser mot Sven-Otto Littorin skulle komma att påverka regeringen och valrörelsen negativt. Jag har hela tiden ställt mig tveksam till det. Människor är betydligt klokare än vad medierna ibland verkar anta. De kan självklart skilja på saker och ting. Fredrik och alliansregeringen gör ett toppenjobb för Sverige och Aftonbladets oetiska skriverier om Sven-Otto retar upp folk, för vem skulle vilja bli behandlad så?
Läs artikeln i DN

15 juli 2010

PRESSMEDDELANDE: Engblom praktiserar hos ambulansen

Under torsdagen kommer riksdagsledamot Annicka Engblom (M) att praktisera hos ambulanspersonalen på Blekingesjukhuset.

– Ambulansverksamheten är en av vårdens allra viktigaste kärnverksamheter. Blekinges invånare ska kunna lita på att ambulanshjälp kommer när man behöver den, säger Annicka Engblom.

Annicka Engblom kommer att vara med vid personalens morgongenomgång och följa med i deras arbete under dagen. Engblom kommer också att diskutera arbetssituationen för personalen, samarbetet med andra landsting och ambulansorganisationen i länet.

– Den senaste tidens besparingar på ambulanser inom framför allt de västra verksamheterna, ger all anledning till oro, säger Annicka Engblom. Nu när det är sommar och extremhetta, med bland annat drunkningstillbud och hjärtproblematik som följd, är tillgången till ambulanser livsavgörande, avslutar hon.

13 juli 2010

Vill S och V lagstifta om färre opinionsundersökningar?

Mona Sahlin tycker i dagens Svenska Dagbladet att den stora mängden opinionsundersökningar riskerar att skapa "fega politiker" och Lars Ohly oroar sig för en maktförskjutning till fördel för lobbyister och opinionsbildare.

Och jag måste ge både Mona och Lars rätt i att anonyma opinionsbildare, särintressen och lobbyister i händerna på osäkra och populistiska politiker riskerar att urholka det demokratiska systemet. För det var precis i den fällan som Sahlin och Ohly gick i när det gällde FRA-frågan. En stormig debatt, som när nu dammet lagt sig och man börjar skrapa på ytan, visar sig innehålla både PR-byråer med egenintresse och anonyma och penningstarka kunder, politiker med självhävdelsebehov och mycket annat som inte hade med sakfrågan att göra.

Som riksdagspolitiker tar jag inte alltid beslut som är populära, men jag tar dem för att de är rätt. Jag blir ständigt uppvaktad av olika intressen: pensionärorganisationer, Svenskt näringsliv, LRF, fackföreningar, energiföretag, frivilligföreningar och många fler. Min uppgift är att underlätta för människors liv och engagemang och föra deras talan, men det måste hela tiden göras i avvägning gentemot vartannat. Lobbyister ser jag som en källa till kunskapsinhämtning, men går ingalunda i deras ledband.

Men tillbaka till dagens ämne i SVD. Om nu Mona Sahlin och Lars Ohly vill åstadkomma färre opinionsundersökningar, hur har man tänkt sig gå till väga då? Ska man lagstifta om att det bara får göras ett visst antal opinionsundersöknngar per år? Ska man också lagstifta om vilka som får göra dem? Det skulle i och för sig inte förvåna mig om vänstern när sådana tankar, eftersom det ligger i deras ideologi att reglera allt i minsta detalj och vilja styra människors tänkande och beteende.

Intressant dessutom är att notera att socialdemokraterna är det parti som är flitigast i att beställa opinionsundersökningar. Vid sin sida har de den stora LO-apparaten som är lika flitiga beställare de och som bara verka publicera opinionsundersökningar de beställt om den kan påvisa den minsta fördel för vänsteroppositionen. Varför kommer förresten dessa ytttringar från vänstern nu? Kanske för att de ligger efter i opinionsundersökningarna?!

07 juli 2010

Hur är det möjligt?

På väg till ett seminarium om ålfiskets framtid som Sveriges Yrkesfiskares Riksförbund anordnat, fick jag se denna konstflygare göra sina konster över havet utanför Visby. Helt makalöst att man bara kan utföra detta med ett flygplan. Det trotsar liksom alla tyngdlagar.

06 juli 2010

Behövs monarkin?

Gårdagen blev en vilodag från verksamheten i Visby, eftersom minstingen hade svalt lite mycket Östersjövatten under allt badande och jag naturligtvis stannade hemma och tog hand om henne. Det gav mig också tillfälle att fila lite ytterligare på mina debatter som jag ska ha idag.

Nu vid 13-tiden ska jag debattera mot statsvetaren Cecilia Åse om monarkin verkligen behövs. Min ingång i detta är självklart ja - monarkin inte bara knyter att till vår historia och tradition. Den spelar också en viktig roll i att erbjuda en stabil ram inom vilken den politiska debatten kan rasa. Inte minst tog sig detta uttryck under tsunamikatastrofen, då Kungens tal gav tröst till en hel nation stadd i chock och sorg.

Vi har också en modern monarki, som engagerar sig i aktuella samhällsfrågor och som nu också följs av en vital och modern tronföljare i form av Kronprinsessan och hennes Daniel.

Visby idag bjuder på blåst och molnighet, men det är fortfarande ganska varmt. Ikväll deltar jag i debattboxningen om svensk vapenexport på inbjudan av Kristna Freds. 15 snabba minuter om behovet av ett demokratibegrepp i vapenexportsammanhang. I denna debatt är dock min ingång - nej.

05 juli 2010

Solen strålade över Almedalen och moderaterna

Det var nästan tropisk värme över Gotland och Visby igår, när Moderaterna inledde politikerveckan med tal av Fredrik. Jag gav mig in under eftermiddagen, strosade omkring en stund och stötte på lite bekanta, kändisar och kollegor nere vid Wisby strand.

Förväntan i luften gick nästan att ta på bland den rekordpublik som samlades i Almedalen inför Fredriks tal. Lördagens närmast desperata utspel från oppositionen, om att de med 12 miljarder extra lovar att matcha vilken satsning som regeringen än gör på välfärden, medförde det bakslag i opinionen som man kunde förvänta sig.

En färsk undersökning visade dagen till ära att varannan tillfrågad kunde tänka sig att rösta på moderaterna. Folk är ju inte dumma. Sahlin & Co löftescirkus måste ju betalas och vänsterpartierna är ju kända för att höja skatterna, inte sänka dem.

Och det var en avslappnad Fredrik som äntrade scenen efter musikframträdande av Wille Craaford & Co samt en kort introduktion av Per Schlingmann. Han ironiserade över oppositionens ovilja att vilja prata om sin egen politik och det är helt förståeligt att de undviker det, eftersom återinförd fastighets- och förmögenhetsskatt, höjd bensinskatt, kilometerskatt och höjda inkomstskatter inte är populärt bland folk. Men ndet är ju faktiskt det som är oppositionens politik.

Skattehöjningarna kommer att driva på inflationen i landet och medföra räntehöjningar motsvarande 1,5 %. Lågt räknat. Det innebär en ökad årskostnad på 15000 kronor för ett villalån på 1,5 miljoner kronor. Lägg till det ett borttaget jobbskatteavdrag och du har en kostnadsökning om minst 45000 kronor för en vanlig familj. För att inte tala om hur mycket dyrare det blir att åka och handla, skjutsa barnen till träningen och att varupriserna kommer att öka till följd av kilometerskatten.

Idag är det Lars Ohlys tur att tala. Jag förväntar mig ett löftesregn som kommer att kosta Sverige skjortan och förpassa oss till samma allvarliga ekonomiska situation som de flesta andra europeiska länder befinner sig i - om Ohly & Co får tillgång till Rosenbad efter valet i höst. Och det tänker jag och mina alliansvänner göra allt för att förhindra. För allas vår skull.

Länets mest företagsvänliga riksdagsledamot - igen

(Ur Blekinge läns tidning, 5 juli 2010)
Kort sagt med Annicka Engblom (M) från Rödeby som utsetts till Blekinges mest företagsvänlige riksdagsledamot för tredje året i rad av organisationen Företagarna.

– Jag verkligen brinner för företagarna och dess villkor, säger Annica Engblom.

Enligt Företagarna är du den som oftast väcker förslag och ställer statsråd till svars i frågor som berör företagare.

– Jag tycker det är viktigt att vi gör det lättare för företagandet och att vi lyssnar på alla dem som brinner för sina idéer. Det handlar mycket om att förenkla för små- och medelstora företag.

Vilka frågor kommer att vara viktigast framöver?

– Vi har beslutat att sänka egenavgifterna härnäst blir det en diskussion om att sänka arbetsgivaravgifterna. Det förs också en diskussion om sänkta bolagsskatter. Men om jag måste välja föredrar jag sänkta arbetsgivaravgifter. Det skulle framför allt komma de mindre och medelstora företagen tillgodo.

Lars-Göran Enarsson

03 juli 2010

På plats på Gotland och redo för debatt

Timmen var tidig imorse när jag gav mig iväg mot Gotland och Almedalen. Jag ägnade mig åt en mängd andra saker än att packa iordning igår kväll, vilket ledde till att jag behövde stiga upp imorse vid kl:0530. Eftersom jag hyrt en stuga och passar på att ta med mig barnen och svärföräldrarna, var det en hel del att få iordning innan avfärd.

Vi tog svävaren från Oskarshamn vid 11-tiden och ombord träffade jag flera riksdagskollegor och andra politiskt engagerade. Jag har tre debatter under veckan:

1) Behövs monarkin, tisdag 6 juli kl:1300, Joda Bar & Kök


2) Debattboxning om svensk vapenexport, tisdag 6 juli kl:2000, Säkerhetspolitiskt sommartorg, Hamnplan 5

3) Framtidens skatter med utgångspunkt i den demografiska utvecklingen..., Lindgården, Strandvägen 26, torsdag 8 juli kl:1600
 
Varvar finslipningen av argumentationen med fotbollstittande. Hade satt Spanien som VM-vinnare, men efter kvällens matcher vill jag revidera det till att Tyskland vinner. Lysande spel.
 
Knyter mig nu, så att jag är pigg till moderatdagen i Almedagen imorgon.