OM MIG

Hej!

Jag heter Annicka Engblom och representerar Blekinge och moderaterna i Riksdagen. Jag är också förbundsordförande i Sjövärnskåren.

Jag har alltid varit en ivrig debattör, skribent och intresserad av människor och samhällsfrågor, även om jag inte engagerade mig politiskt förrän i 30-årsåldern. Då någonstans kände jag att jag ville vara med att påverka samhällsutvecklingen och besluten.      


Personligt
Jag är född i Västerås den 15 juni 1967 av en svensk mamma och en pappa av ungerskt ursprung. Grundskolan gick jag i Fryxellska skolans musikklass, där förstås musik och mina instrument, piano och träblåsinstrument, var i fokus.

På gymnasiet gick jag 4-årig teknisk linje, maskinteknisk gren, och även om jag aldrig arbetat som konstruktör, så har det tekniska intresset och förståelsen följt mig genom livet. Efter gymnasiet valde jag att varva mina utlandsstudier i språk i Frankrike, Österrike och England med att jobba som lärarvikarie.
När jag var 23 år gammal stod jag inför tre valmöjligheter: att utbilda mig till lärare, att jobba som dykinstruktör i Dominikanska republiken eller att göra värnplikten.

Jag valde det senare och det förde mig 1990 till Karlskrona. Efter värnplikten som radiosignalist på HMS Stockholm gick jag vidare till Marinens officershögskola. Därefter växlade jag åter spår och tog anställning inom underrättelsetjänsten, eller Försvarets radioanstalt (FRA)

På FRA jobbade jag som underrättelseinhämtare i 10 år och där träffade jag också min blivande man, Olof. När barnen kom och FRA:s verksamhet koncentrerades till Stockholm valde vi att lämna myndigheten. Idag är jag tjänstledig från Blekinge tekniska högskolas (BTH) informationsavdelning och min man jobbar inom Polisen. Tillsammans bor vi i Rödeby med våra döttrar Ellen 18 år och Malin 16 år, katten Zelda samt akvarium med många fiskar (bl.a. malen Vilma Bengtsson som är 12 år  och 35 cm lång).

Politiskt
Jag har alltid varit intresserad av samhällsfrågor även om jag aldrig gick med i något ungdomsförbund utan engagerade mig först i 30-årsåldern. Då någonstans kände jag att jag ville veta vilka de politiska personligheterna var bakom rubrikerna, hur besluten gick till och det viktigaste - vart pengarna tog vägen!

Jag gick med i Moderaterna hösten 1997 och året därefter var det val. Jag fick frågan om jag ville ställa upp på kommunfullmäktigelistan och det gjorde jag. På den vägen är det.

1998-2006 har jag verkat som fritidspolitiker, främst inom barn- och ungdomspolitiken. Som fritidspolitiker tar man ledigt från sitt ordinarie arbete för att vara med på nämndsmöten eller fullmäktigesammanträden. Ibland har jag fått trappa ned på engagemanget, framför allt när barnen var små, men inför valet 2006 kände jag att jag ville ägna mig åt politiken på heltid.
I valet 2006 fick jag förtroendet att företräda Blekinge och moderaterna i Sveriges Riksdag och förnyat förtroende i valen 2010 och 2014. I alla tre valen blev jag dessutom personkryssad och det känns bra med ett sådant starkt stöd i ryggen.

Jag brinner för försvaret, frågor om företagares villkor, turism, infrastruktur, forskning och innovationer samt landsbygdsutveckling.

I mitt arbete som förtroendevald lägger jag stor vikt vid och tid att möta människor och praktisera på olika arbetsplatser. För mig är det naturligt att politiken ska vara förankrad i den verklighet som människor upplever.

Jag älskar mitt vackra län Blekinge och för mig är det viktigt att länet, med alla sina förutsättningar ständigt lyfts fram i debatten. Det ser jag som en viktig del av mitt uppdrag och jag är glad och stolt över att ha haft förtroendet att med stort engagemang, nyfikenhet och energi företräda Blekinge i riksdagen och jag hoppas på fortsatt förtroende i höstens val att få driva detta arbete vidare.

Jag har en devis i det jag gör och det är:
"Det finns inget så viktigt som att ta tillvara människors styrka och att ta ansvar för sig själv och de sina. För mig som moderat är det därför naturligt att sätta människan före systemen. Frihetstanken är grundmurad inom mig och genomsyrar varje beslut jag fattar"

Aktuella uppdrag:
Ledamot Sveriges Riksdag
Ledamot Konstitutionsutskottet
Ersättare Försvarsutskottet
Ledamot Exportkontrollrådet
Ledamot Karlskrona kommunfullmäktige
Vice ordförande Rödeby moderatförening
Förbundsordförande Sjövärnskårens riksförbundsstyrelse
Ledamot Kungliga Örlogsmannasällskapet
Ledamot BTH Governance Board


Fritidsintressen:
Familjen
Ta en tur på havet och fiska
Snickra, tapetsera, kakla, mura, gräva, sy och handarbeta
Läsa böcker
Netflix