29 maj 2018

Sverige hedrar och tackar sina veteraner

 
I dag den 29 maj är det Veterandagen. Det är också första året som det är allmän flaggdag för att hedra de militära och civila veteraner som deltagit i svenska internationella insatser för fred och säkerhet. Sverige har en lång tradition av internationellt engagemang, vilket har manifesterats genom att uppemot 100 000 svenska kvinnor och män har deltagit i olika uppdrag världen runt sedan andra världskrigets slut. Det engagemanget måste vi bygga vidare på för att även fortsättningsvis kunna bidra till säkerhet och stabilitet.

Det är med stor glädje och stolthet som Veterandagen i dag firas. Främst för att vi alla kan visa uppskattning för Sveriges veteraner, men också för dem som omger dem; deras anhöriga, vänner, arbetskamrater och arbetsgivare. I grunden förtjänar denna uppmärksamhet att visas årets samtliga dagar, men det är en styrka att 29 maj nu getts denna tydliga inramning som det innebär att vara en allmän flaggdag. Att så skett till slut är frukterna av hårt arbete i riksdagen, inte minst i konstitutionsutskottet, där parti efter parti kom att ansluta sig till den av moderaterna drivna linjen. När det var dags för omröstning var det endast V som gick emot förslaget.

Osäkerheten i världen är större än på mycket länge. I Sveriges närområde ser vi ett aggressivt Ryssland som inte drar sig för att flytta europeiska länders gränser med militärt våld. Globalt ökar osäkerheten med ett USA som signalerar ett mindre engagemang i omvärlden än tidigare och med ett auktoritärt Kina som söker inflytande. Söder om oss fortsätter konflikterna i Mellanöstern och i Nordafrika.

Sverige bygger säkerhet tillsammans med andra. Vårt nationella säkerhets- och försvarsarbete förutsätter även ett fortsatt internationellt engagemang och samarbete med demokratiskt likasinnade länder. Vi behöver även fortsatt som land dra vårt strå till stacken i det globala freds- och säkerhetsarbetet. Veteranpolitiken behöver därför fortsätta att utvecklas både för dem som tjänstgjort i internationella insatser och för dem som idag och i framtiden kommer att deltaga. Vi som riksdagsledamöter bär ett särskilt ansvar för det arbetet, då vi är de som tar det yttersta beslutet att skicka iväg svenska kvinnor och män på ofta farliga uppdrag, många gånger med risk för eget liv.

Det handlar om att fortsätta sprida kunskap om veteraners viktiga uppdrag och insatser. Vilka kompetenser och erfarenheter, såsom ledarskap, samarbetsförmåga, uthållighet, mod och kamratskap veteraner bär med sig hem i packningen. Det handlar om att stärka deras förutsättningar, både före, under och efter insatsen. Det handlar även om att stärka sjukvården för dem som vänder hem med fysiska eller psykiska skador. Det handlar om att stötta veteranorganisationer och att bygga upp ett Veterancentrum med kompetens och förståelse för veteraners olika behov.

Sverige ska vara aktivt för att bygga säkerhet, nationellt som internationellt. Vi ska också ha en stark veteranpolitik för att stödja, visa respekt och uppskattning för våra svenska veteraner. För det krävs resurser, vilket vi moderater är beredda att bistå med.

Idag är en glädjens och stolthetens dag. Med hissande av den svenska flaggan runt om i landet vill vi tacka och hedra alla er som i Sveriges namn genom era insatser bidragit till att göra världen bättre.

 
Hans Wallmark
Försvarspolitisk talesperson (M)
 
Annicka Engblom
Konstitutionsutskottet (M)


https://www.svd.se/sverige-hedrar-och-tackar-sina-veteraner

Inga kommentarer: