26 juli 2018

FRÅGAR BUCHT OM MIKROBRYGGERIERNAS BIDRAG TILL NÖDUTFODRING


Denna sommar bjuder på sol och värme som aldrig förr. Den bjuder därmed också på extrem torka, vilket fört med sig foderbrist för landets lantbrukare och djurhållare. Varje dag läser jag i tidningarna och i sociala media om hur mina vänner som driver lantbruk vänder och vrider på alla möjligheter att skaffa mat för sina djur och undvika nödslakt. För flera är det redan för sent, men är vi snabbfotade med att besluta om undantag från en del av den byråkrati som sätter käppar i hjulet kan vi kanske förhindra nödslakt.

Ett alternativ till utfodring dök upp i media i veckan. Möjligheten för landets mikrobryggerier att skänka bort restprodukten drav till lokala lantbrukare. Det har gått utan problem tidigare, men 2014 beslutade Jordbruksverket att mikrobryggerierna behövde registrera sig som foderleverantörer för att kunna fortsätta skänka sin drav och för det tar myndigheten ut en års- och tillsynsavgift om ca 30000 kr/år.

Mycket pengar för små företag, som istället gratis skänker sin restprodukt till biogasframställning eller kompostering.

Heltokigt, eller hur?! Ett exempel på där byråkratin överrider sunt förnuft.

Nå, akuta lägen kräver akuta åtgärder och undantag från stelbenta regelverk. Jag har idag därför ställt följande fråga till jordbruksminister, Sven-Erik Bucht:


"Möjliggörande att tillhandahålla drav för utfodring
Sommarens extremtorka har medfört akut foderbrist för landets lantbrukare och djurhållare och i skrivande stund har vi ännu inte sett slutet på värmeböljan. Det vänds på alla möjliga stenar för att finna lösningar på alternativa utfodringsmöjligheter för djuren för att i längsta möjligaste mån undvika nödslakt.
En av dessa är möjligheten för landets mikrobryggerier att till omkringliggande lantbruk skänka drav som kraftfoder till exempelvis kor och grisar. Drav utgörs av de fasta resterna vid ölframställning efter att vätskan silats av efter mäskning. Eftersom drav består av uppblött krossad kornmalt har det en hög proteinhalt och lämpar sig väl för utfodring av nötkreatur och vid svinuppfödning. Drav måste dock levereras färskt som foder innan det börjar fermenteras.

Tidigare har mikrobryggerierna kunnat skänka drav till lokala bönder som en restprodukt, men sedan 2014 har detta blivit alldeles för dyrt, då Jordbruksverket infört cirka 30 000 kronor i års- och kontrollavgifter för mikrobryggerierna om man vill fortsätta som foderleverantör. Detta trots att landets mikrobryggerier skulle kunna leverera cirka 100 ton foder i veckan.

På grund av kostnaderna används dravet istället till biogas eller till kompost, trots att det skulle behövas för att bistå närliggande bönder med nödvändigt foder. Läget är akut och det är ytterst allvarligt att byråkrati sätter käppar i hjulet från att rädda djur från nödslakt.

Med anledning av ovanstående vill jag därför fråga statsrådet:

Ämnar Sven-Erik Bucht, med tanke på det akuta läget, vidta omedelbara åtgärder för att underlätta regelverket så att landets mikrobryggerier som tidigare ska kunna skänka restprodukten drav till lokala lantbrukare och djurhållare?"



Läget är akut och jag föresätter att jordbruksministern snabbt svarar på frågan . Eller ännu hellre - tillser att regelverket förenklas eller beslutar om undantag från detsamma så att nödutfodring av djuren med drav kan ske innan fler behöver gå till slakt.

I grunden tycker jag att bestämmelsen för mikrobryggerierna om att behöva registrera sig som foderleverantörer för att kunna skänka bort sin restprodukt är oerhört kontraproduktiv. Den borde tas bort i sin helhet.

Nya Moderaterna presenterade idag ett samlat krisstödspaket för Sveriges lantbrukare med anledning av torkan:

https://moderaterna.se/samlat-krisstodspaket-till-sveriges-lantbrukare-med-anledning-av-torkan

2 kommentarer:

Max Hanemann sa...

Att moderaterna kommer med ett förslag till regeringen är ett säkert sätt att se till att det aldrig realiseras.

Max Hanemann sa...

Varför inte ge läsarna en uppdatering av hur det har gått? Har bloggaren fått något svar alls? Om ja, var det seriöst eller skylldes torkan på Alliansens föreslagna skattesänkningar?