17 februari 2009

SAAB och Regeringens agerande

På riksdagsgruppens möte i eftermiddags redogjorde Fredrik för hur Regeringen agerar i frågan om SAAB:s framtid. GM vill inte längre ta ansvar för sitt företag SAAB, utan anser att svenska staten ska överta ta över ägandet i SAAB, skjuta till extra kapital, eller garantera stora krediter utan säkerhet till företaget. På det här sättet räknar man med att undkomma avvecklingskostnader om ca 10 miljarder kronor som det skulle kosta att göra sig av med SAAB.
Till sin hjälp har man Mona Sahlin och den övriga oppositionen, som utan att blinka kan tänka sig att satsa mångmiljardbelopp av skattebetalarnas pengar på ett företag som gått med 25 miljarder i förlust under de senaste 10 åren.
Självklart är situationen bekymmersam för alla anställda på SAAB i Trollhättan, som lever under stor press i frånvaro av tydliga besked från ägaren GM. Situationen är också bekymmersam för alla de underleverantörer till bilfabriken, som riskerar att inte få betalt för sina fakturor om SAAB ställer in sina betalningar.
Jag känner mig iallfall stärkt efter Fredriks redogörelse, att på det sätt som Regeringen agerar och resonerar är det enda rätta. När ett multinationellt företag i princip idkar utpressning av svenska staten och på sin sida har en opposition som glatt jamsar med, ja, då gäller det att ha is i magen och vara rak i ryggen. Kommentarerna i media från SAAB-anställda, som till stora delar stödjer Regeringens agerande, känns bra.
Regeringen har resurser att ge maximalt stöd till de anställda som drabbas, och det finns nu färdiga rutiner för att hjälpa livskraftiga småföretag med krediter för att klara sig igenom den värsta krisen.

Inga kommentarer: