03 september 2010

JAS spaningsförmåga kan nyttjas bättre

Igår hade jag förmånen att få följa med upp i luften i en tvåsitsig JAS 39 Gripen från F17 i Kallinge. Vi har sedan länge diskuterat möjligheten att göra detta, men inte förrän nu klaffade det i och med det pågår en övning och tvåsitsarn var tillgänglig samt att flottiljläkaren var på plats så att jag kunde göra den nödvändiga läkarundersökningen.

I Flygvapenövning 2010 övar JAS 39 från hela landet från både militära och civila flygplatser runt om i landet i syfte att nyttja flygstridskrafterna från det ställe där de ger bästa effekt. Att verka från en civil flygplats ställer förstås sina krav på koordinering och samverkan, men vinsterna av att under en kortare tid kunna nyttja en kontinuerligt underhållen bana, är förstås väldigt stora.

Gripens nya spaningskapsel har gett flygvapnet spaningsförmågan tillbaka och med tanke på vilken ovärderlig information den kan leverera i form av detaljerade bilder och underrättelser ser jag egentligen ingen ände på resursutnyttjandet, både civilt och militärt. Militärt i samverkan med både mark- och sjöstridskrafter, civilt i samverkan med bland annat Kustbevakningen.

Inte tu tal om att flygturen var en hisnande och fantastisk upplevelse. Gripen är en makalös maskin, lättmanövrerad och kompetent. Under den drygt timmeslånga flygturen till västkusten, längs sydsverige och tillbaka fick jag mig förevisat hur man jobbar med olika spaningsuppdrag, bland annat identifikation av flygplan och fartyg, statusrapportering på till exempel ett flygfält som man i ett insatsscenario misstänker används av fientliga krafter, ledning från luften av marktrupper mm.

Jag slogs av vilka stora möjligheter till övningsscenarior vi har härnere i södra Sverige med tanke på att vi både har armén, flygvapnet och marinen samlat inom relativt korta avstånd. Tänk en insats med målet att upprätta en bas inåt land. Först avsöks området av spaningsflyg för att identifiera och hålla koll på fientliga ställningar, ilandsättningen av markförband sker från havet i ett kustområde som först säkrats av information från ubåtar och sedan skyddas av en korvettstyrka. Markförbandets rörelser understöds sedan av både helikopter och spaningsflyg. Allt detta kan P7, F17, 3 hkpskv och fartygsförband relativt lätt sätta upp på redan upprättade och beprövade övnings- och skjutområden i Skåne och Blekinge. Effektivt, eller hur?

Jag har tidigare i livet prövat mina sjöben i alla leder och konstaterat att jag inte blir sjösjuk. Efter igår kan jag konstatera att jag utan att må illa fixar att fara omkring i ett stridsflygplan också, även om piloten självklart flög betydligt snällare än vad han skulle ha gjort utan mig i bagaget. Jag kan dock stolt notera att försvarsministern, när han flög Gripen i våras, inte gjorde loop....eller fick spaka och rolla på egen hand.... :-)

Läs mer om flygövningen

3 kommentarer:

Björn sa...

Denna förbannade stupstocksregel i sjukförsäkringen

Från den lilla människa (Aftonbladet)

Min barndomsväns mamma tog livet av sig häromåret. Hon mådde inte bra efter alla dessa tvister som hon hade med Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan att göra. Hon hoppade ner framför ett tåg. Tårarna strilar nedför kinden när jag skriver detta. Nu kanske några kan förstå vad Alliansen har skapat?! Jag vill heller inte leva i detta Ta från de fattiga och ge till de rika. Jag önskar jag var Robin Hood, men det är jag inte.

En stackare som blev drabbad av stupstocksreglen i sjukförsäkringen

Rehabkedjan som ni har införde som i grunden innebär en begränsning av rätten till sjukpenning i 180 dagar
(Få undantag) har ingeting med återrehablitering utan syftar bara till att straffa ut människor, för att ni själv skall kunna sänka er skatt.

Annicka Engblom sa...

Jag är jätteledsen för din väns och hennes mammas skull. Att en nära anhörig väljer att ta sitt eget liv, av vilken orsak det än är, är så oerhört svårt att hantera och komma över för familjen som är kvar med alla frågor.

En av anledningarna till att Alliansen införde reformen om att en långtidssjukskriven, efter det att sjukdagarna tagit slut på Försäkringskassan, omförsäkras till Arbetsförmedlingen, är att ge personen ifråga nya kontakter och möjlighet till andra bedömningar. Reformen har också inneburit att Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan har kommit närmare varandra och hittat nya samarbetsformer, vilket jag hoppas kommer att minska risken för att människor hamnar mellan stolarna i framtiden.

Vad det gäller rehabkedjan upplever jag tvärtom att människor känner att de verkligen får hjälp på allvar och vårt krav på arbetsgivaren att upprätta en individuell rehabiliteringsplan och ta aktiv del i att den anställde får all den hjälp hon/han behöver för att kunna komma tillbaka i arbete, upplevs fungera bra av både de anställda, arbetsgivaren och Försäkringskassan.

Alliansen tyckte inte det var rätt att Sveriges låginkomsttagare var de högst beskattade och de med minst marginaler att leva på i västvärlden. Därför har vi inriktat våra skattesänkningar på just denna grupp och jag tycker inte att det är fel att en hårt arbetande undersköterska eller fabriksarbetare får behålla en hel extra månadslön av sina egna pengar. Det tycker tydligen vänsteroppositionen, eftersom de vill ta bort jobbskatteavdragen och höja skatten med i snitt 15000 kr per år för en vanlig löntagare.

Annicka Engblom sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.