28 augusti 2009
27 augusti 2009
Försvarsmusik som grå arbetskraft
Idag avslöjar Blekinge Läns Tidning (BLT), att chefen för Försvarsmusiken Per-Erik Laksjö har använt sig av Arméns musikkår till att spela på en privat tillställning i södra Sverige, nämligen på en kompis dotters bröllop.
Helgalet. Försvarmaktens musikkårer tjänstgör för riksdagens, regeringens och försvarsmaktens räkning. De sköter också högvakten åt Slottet och Hovstaten, men det är faktiskt inte deras huvuduppgift.
I BLT gör Laksjö en pudel och erkänner att det så här i efterhand naturligtvis inte var en bra idé. Jag går inte på den lätta.
Marinens musikkår (MMK) var sedan lång tid tillbaka inplanerad att spela på Ystad Tattoo, men plockades plötsligt bort av Laksjö och ersattes av Arméns musikkår (AMK). Det är inte utan att man anar argan list, eftersom MMK aldrig skulle ha gått med på att genomföra en sådan spelning.
Jag har tidigare starkt kritiserat ledningen för Försvarsmusiken och nu med de senaste turerna stärks jag i min övertygelse att den förverkat sitt förtroende. Det här är ett solklart fall av tjänstefel.
25 augusti 2009
Gratulerar Gotland!
Tillbaka i sitsen efter lite semester i Turkiet, där jag förvisso inte riktigt har kunnat undhålla mig från att blogga lite. En politikers tillvaro.
Turerna kring Nord Streams gasledning genom Östersjön tog en lite oväntad vändning igår, när kommunstyrelsen på Gotland enhälligt sade nej till gasledningen.Mig veterligen var diskussionerna inom de styrande partierna innan mötet inte så avståndstagande som KS-beslutet blev. Tvärtom var det många som var positiva till satsningen som Nord Stream aviserat, bland annat på hamnen i Slite.
Man kan ju inte låta bli att spekulera i vad som har hänt på vägen. Förmodligen har Gotlands kommunstyrelse fått ta del av vital och avgörande information från någon eller några så här i sista stund. Någon eller några av betydelse....
Jag vill hur som haver gratulera Gotlands folkvalda till ett klokt beslut och till att ha visat civilkurage i att stå emot Nord Streams alla lockande erbjudanden. I sitt svar till näringsdepartementet och Naturvårdsverket skriver KS att man vill:”avstyrka naturgasledningen och framhålla att man istället för naturgas hellre ser en satsning på långsiktigt hållbara energikällor.”
Miljöskäl är förvisso tillräckliga för att säga nej till gasledningen. Jag tänker till exempel på Waartburgmineringen mellan Ölands södra udde till Litauen som nyligen upptäcktes av HMS Fårösund i samband med BALTOPS-övningen i juni.
Jag hävdar dock att de säkerhets- och rättspolitiska skälen väger lika tungt. Det råder inga som helst tvivel om att Ryssland använder sina energitillgångar som politiska påtryckningsmedel och ursäkter för militär närvaro.
Karlskrona kommun har också möjlighet att avge ett yttrande. Gotlands kommun har alltså sagt nej och det borde vi också göra, trots att vi upplåtit mark i hamnområdet för rörledningarna. Här i Karlskrona har vi alla argument för ett nej, både miljömässiga men framförallt säkerhetspolitiska.
Läs mer i Gotlands Allehanda
19 augusti 2009
SAAB+Koenigsegg=sant?
Avtalet mellan GM och Koeniggsegg om köpet av den svenska kronjuvelen SAAB meddelas vara klart. Dock fattas fortfarande 3 miljarder kronor i investeringar. Regeringen vidhåller sin ställning om att inte skjuta till några statliga pengar i affären.
Jag stödjer givetvis denna hållning, men håller samtidigt tummarna att man ska kunna få den här affären i hamn. Det är ett spännande koncept, blandningen mellan ett väletablerat kvalitetsmärke som SAAB och en sportbilstillverkare som Koenigsegg.
Jag är ett stort fan av SAAB, men tycker att designutvecklingen de senaste decennierna har varit ganska småtråkig, för att uttrycka mig milt. Giftermålet mellan dessa två biltillverkare ser jag sålunda som väldigt spännande och jag hoppas verkligen att affären är seriös.
Från Facebook har jag fått följande tänkeväckande kommentar från Gustav Borgefalk, ett ungt finansgeni från Handels:
1. Visa intresse för att köpa ett konkurshotat bolag
2. Förhandla till dig att lånen för nämnda bolag till stor del skrivs av
3. Få 4,3 miljarder i lån från Europeiska Investmentbanken & få 2,8 miljarder från GM (som förut ÄGDE Saab )
4. Lägg in ca 0,7 miljarder själv för att visa "good-will"...
5. Gå till pressen för att få in investerare för de 3 miljarder som saknas!
Mmmm....om det är planen är det katastrof. Då spelar man inte med bara viktiga arbetstillfällen i Trollhättan utan också med svensk folksjäl och tradition. Nu är jag obotlig optimist och tror verkligen inte ägarna av Koenigsegg om detta. Jag önskar dem istället lycka till.
14 augusti 2009
Pirater här, pirater där
Det är ju med viss förundran och nyfikenhet som man följer alla turerna kring lastfartyget Arctic Sea, som förmodat kapades utanför Öland och sedan dess har varit omöjlig att komma i kontakt med.
Det senaste är iallafall att hon har bekräftats befinna sig utanför Kap Verde, men om hon verkligen kapades, hur besättningen har det eller om kaparna fortfarande finns ombord är i detta nu ett mysterium.
När de första rapporterna om den misstänkta kapningen strömmade in, höjdes i vårt land som på en given signal röster ifrån olika håll, om att Marinen, som i dessa dagar är inne på sluttampen av sin mission med att jaga pirater nere i Adenviken, också skulle göra det hemma i svenska vatten.
Jag håller inte med om detta. Inte för att jag lider av något Ådalen-komplex, utan för att jag inte vill diversifiera Marinens uppgift. Vi har både sjöpolis, om än marginell, och en Kustbevakning, som idag har både utbildning och befogenhet att utföra besiktningar och bordningar.
Ett närmare samarbete och sammanslagningar av myndigheter ser jag däremot som både organisatoriskt och ekonomiskt naturligt. Varför ska till exempel både Marinen och Kustbevakningen utveckla förmåga för undervattensfarkoster?
Den svenska marinmilitära förmågan är förvisso underdimensionerad idag för att klara av framtida krav på samtidig operabilitet hemma och borta, men för den skull tycker jag att vissa politiker och opinionsbildare borde hålla sig för goda för att ta varje tillfälle att hemfalla åt populism. Tänk efter före, är mitt råd.
12 augusti 2009
Böcker som väcker eftertanke
Jag har de senaste dagarna funnit tid i tillvaron att avverka lite skönlitteratur, så jag har i rask takt läst den mystiske Lars Keplers "Hypnotisören" och är nu till hälften kommen på Åsne Seinerstads "Ängeln i Groznyj" - den ena historien värre än den andra.
Kepler, vars rätta identitet ännu är okänd, har satt ihop en otäck historia om onda barn och psykotiska mördare. En "pageturner" trots att storyn i mitt tycke ändå inte riktigt hänger ihop på slutet. En TV-resencent uttryckte att boken är som gjord för att filmas och så är det nog. Läsvärd trots det och den rekommenderas och man vill få sin nattsömn förstörd.
Den andra boken, Seinerstads, är en naken skildring av hennes två perioder som frilansare i Tjetjenien och de nära möten hon hade med kriget och människorna där. Berättelserna om sovjeternas och ryssarnas övergrepp på det tjetjenska folket får det att vända sig i magen.
Åsnes beskrivning av den nysovjetiska ordning som nu råder, ett sorts nystalinism under Ramzan Kadyrovs moskvatrogna styre, får det att kännas som att tiden står stilla. Inget händer. Omvärlden har vänt sina blickar från det som dagligen pågår i Tjetjenien, den verklighet som den mördade journalisten Anna Politkovskaja fick plikta med sitt liv för, när hon öppet skildrade alla övergrepp.
Enligt TT igår meddelade den ryske presidenten, Dmitrij Medvedev, att han vill ha militär fullmakt att skicka ryska trupper utomlands för "att försvara ryska medborgare och soldater, bekämpa sjöröveri eller försvara ett tredje land mot angrepp, meddelade regeringskansliet på måndagen. I de flesta länder som tidigare ingick i Sovjetunionen bor stora grupper ryska medborgare, och många härbärgerar också ryska militärbaser. President Medvedev sade vid ett möte med politiska partier på måndagen att den nya lagen är föranledd av förra årets krig i Georgien, men att han hoppas aldrig behöva skicka soldater utomlands".
Vad menas egentligen? Den ryska tvetydigheten blir bara värre. Om man ska läsa situationen som fan läser Bibeln kan detta betyda vad som helst. Fanns det tidigare i rysk lagstiftning ingen grund för Georgienkriget, så kommer det att finnas det i framtiden och vad kommer det att betyda för alla forna sovjetrepubliker? För Georgien, Ingusjien, Azerbadjan.....Tjetjenien....
Jag känner att det barkar åt helt fel håll.
06 augusti 2009
Välkommen i klubben, Jordbruksverket!
Utredningen om en ny, svensk alkohollag är ute på remiss. En av remissinstanserna är Jordbruksverket, som i sitt yttrande ställer sig positiv till gårdsförsäljning av öl och vin. Tyvärr förhindrar det svenska alkoholmonopolet försäljning av alkohol på andra ställen än just på Systembolaget.
Gårdsförsäljning av öl och vin är en självklarhet ute i Europa, och det är inte mer än rimligt att våra lokala producenter har samma möjlighet att marknadsföra sig och konkurrera på samma villkor som producenter i övriga Europa.
Vi har många duktiga vin- och ölproducenter i Sverige och tänk vilket uppsving för dessa företagare och inte minst för turismen om man kunde kombinera olika former av uppleveler.
Alliansregeringen har redan avskaffat många monopol. Varför inte också alkoholmonopolet? Gårdsförsäljning, ja tack. Välkommen i klubben, Jordbruksverket!
05 augusti 2009
Givande diskussioner om FRA
Idag var jag i Landskrona, inbjuden av MUF för att prata om FRA-lagen. Den nya propositionen. med de tilläggsförslag var det gäller integritetsfrågan som Riksdagen gav Regeringen i uppgift att återkomma om, lades i maj och kommer att behandlas av Riksdagen i september/oktober - om allt går vägen.
Vi hade mycket givande diskussioner. Det är det viktigt att berätta om vad FRA och den signalspaning som de har i uppdrag att bedriva, verkligen handlar om. Sveriges och svenskars säkerhet är alldeles för viktig för att hamna i skuggan av ekonomiska intressen, viljan att hamna högt på bloggtoppen, sälja lösnummer eller promota sin PR-firmas metoder.
På hemvägen tog Ann-Charlotte (riksdagsledamot Skåne) och jag vägen förbi hennes familj i Billesholm.
04 augusti 2009
Regeringen överger inte Kaliningrad
Den 23 juli tog Regeringen beslutet att lägga ned det svenska konsulatet i Kaliningrad. Beslutet har tagits emot väldigt negativt i media av ledarskribenter och i insändare.
Frågorna är många och oron stor bland svenska företagare som etablerat verksamhet i enklaven. Vem kommer nu att sköta viseringarna till Sverige? Hur kommer Sverige att tillvarata den kompetens och det kontaktnätverk mellan svenska och ryska företag och myndigheter som konsulatet byggt upp under många år?
I förra veckan pratade jag med UD och fick reda på att representanter från UD rest till Kaliningrad för att diskutera och förhandla hur man i framtiden ska hantera just viseringsfrågan och bevaka svenska intressen i området. Dessa förhandlingar har inte kunnat påbörjas förrän avvecklingsbeslutet från Regeringen kom.
I eftermiddags kontaktade jag chefen för projektgruppen, Per Taxell, och fick väldigt hoppfulla besked.
Det pågår nu förhandlingar med två Schengen-länder som förklarat sig villiga att hantera viseringsärenden även åt Sverige. Dessutom kommer Sverige fortsatt att ha personal placerad i Kaliningrad, lydande under generalkonsulatet i St. Petersburg, som kommer att bevaka svenska intressen i området.
När jag uttryckte önskan om att man i denna process ta tillvara den kompetens och det kontaktnätverk som konsulatet i Kaliningrad byggt upp under många år var Pers intryck av besöket i förra veckan, att det kommer att bli en bra lösning av avvecklingen och att önskan kommer att bli tillgodosedd.
UD är mitt uppe i förhandlingarna och kan i dagsläget inte ge några precisa svar, men jag bevakar ärendet och har blivit lovad mer ingående information vartefter förhandlingarna framskrider.
Jag tycker det är rationellt att EU-länderna i Kaliningrad samordnar sina administrativa resurser. Dock, i ett land som Ryssland, är det jätteviktigt med den personliga kontakten. Att veta vem man kan lita på. Det vet UD också och arbetar därefter. Prodolzjenie sledujet....(ry:fortsättning följer).
Vad är det här för en gynnare?....
...undrade jag och barnen, när den här vackra och stora ligustersvärmarlarven hälsade på oss för en stund sedan. Den var ca 8 cm lång, 1-1½ cm i diameter och hade en 2 cm vass tagg på bakkroppen. Ett riktigt naturens konstverk.
Att det var en ligustersvärmare fick jag reda på via Facebook och Astrid Selling-Sjöberg. Vilka kunniga vänner jag har!
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)