31 maj 2010

Vård på entreprenad - för patienternas skull

På förmiddagen besökte jag Achima Care AB i Karlskrona som driver sju vårdcentraler på entreprenad. Företaget startades 2004 och är sprunget ur den välrenommerade ingenjörsfirman Pelmatic AB. Det var väldigt intressant att få höra företagets VD, Stefan Johansson, berätta om hur det kom sig att han såg hur management-tänkandet inom en ingenjörsfirma var direkt applicerbart på hur en vårdcentral fungerar.

"Ansvar för andra människors hälsa är förmodligen det viktigaste uppdrag en verksamhet eller organisation kan ha" är deras devis. Och det genomsyrar hur de driver verksamheterna. Jag ställde frågor om patientnöjdhet och hur personalen hade ställt sig till att få en privat arbetsgivare istället för en offentlig och eftersom just dessa två faktorer är avgörande för att företaget ska gå bra, är det här investeringarna sker.

Modern utrustning, 100% svarsfrekvens på patientsamtal och korta beslutsvägar för personalen har inneburit effektivisering av verksamheten, högre mottagningsfrekvens och ett större engagemang från personalen. Kort sagt, bara pluseffekter. Och ingen borde egentligen vara förvånad. Att låta proffs på företagsledning ägna sig åt det, så att vårdproffsen kan få ägna sig åt patienterna är det enkla receptet. Det borde vem som helst kunna skriva under på. Men så icke.

Achima Care AB har ingen verksamhet i Blekinge, vilket egentligen inte gör mig förvånad. Landstingsledningen är mer inriktad på inre organisationsproblem än ökad tillgänglighet och trivsel bland personalen. Den nuvarande s-majoriteten är inte heller särskilt intresserad av att ens pröva att lägga ut driften på andra aktörer. Trots att erfarenheterna av detta runt om i landet är goda. Så lär det vara tills vi får en borgerlig styrning inom landstinget.

29 maj 2010

Kampanjdag på Klaipedaplatsen

Ungefär 12 stycken vindpinade moderater samlades på Klaipedaplatsen i Karlskrona vid 11-tiden idag för att kampanja. Eftersom det är lönehelg var det mycket folk i rörelse och intresset för vår politik var ganska stort. Många hejade på, önskade oss lycka till i valrörelsen och uttryckte sin oro över vad alternativet skulle bli om olyckan var framme och det skulle bli regeringsskifte i höst. Både i Karlskrona och i landet.

Jag förstår dem. Svenska folket har ju, efter det att vänsteroppositionen presenterat sin skattechockspolitik, förstått vad det handlar om. Alla kommer att drabbas, främst villaägare, låg- och medelinkomsttagare och ungdomar.

Därför handlade mycket av vårt budskapsmaterial idag också om jobbet. Och det är om jobben valrörelsen kommer att handla. Om Alliansens politik som skapat 125 000 fler jobb jämfört med 2006, trots lågkonjunktur. Mot det står vänsteroppositionens kärlek till höjda skatter. Även om det inte behövs.

27 maj 2010

ESC - kvalkväll II

Okej, här kommer kvällens melodifestivalrescension.
Litauen: kul framträdande, lite ska-inspirerad låt, men tjatig.
Armenien: inte särskilt originell melodi, men med en berättande text som berör, otroligt vacker sångerska.
Israel: en sångröst av mjölk och honung men som inte riktigt klarar av höga tonhöjder, dock lite för svulstig låt för min smak
Danmark: låter som Fame (Jessica Andersson & Magnus Bäcklund), tja....
Schweiz: Mon Dieu, qu'est-ce que c'est?
Sverige: Anna, Anna, Anna, så charmig, så medryckande. Jag bara ler
Azerbajdzjan: gäääääääsp......
Ukraina: ja, jag vet inte riktigt vad denna kamplåt kan passa in. Oerhört tung, men med en sångerska som jag skulle vilja höra i andra sammanhang
Holland: arma, arma, unga flicka som behöver sjunga denna urtöntiga låt. Melodifestivalens sämsta.
Rumänien: jajjamän, den här var riktigt bra. Rumänien håller måttet. Vem minns inte "Tornero" från 2007 med Mihai Trăistariu!!
Slovenien: herreguuuuud….förfärligt!
Irland: kvalitetspowerballad, utom återigen det här med tonhöjden. Där håller det inte.
Bulgarien: inoljade, vältrande och silvriga unga män minsann. Låten?...ok, förmodar jag...
Cypern: ung man nr 2 med gitarr, inte så tokig låt, lite tjatig, inte en sådan man minns och går och nynnar på efteråt
Kroatien: tre skönheter från Balkan, men låten var intetsägande
Georgien: imponerande att hon lyckades ta sig igenom hela låten utan att svajja på en enda ton, trots att hon lyftes och snurrades över hela scenen. Men återigen en tråkig låt
Turkiet: hoppla, det hade jag inte väntat mig från Turkiet. Ett fullkomligt obegripligt scenframträdande, men en lite härligt, galen låt

Pausframträdandet med streetdance var otroligt läckert. Men det blev en besvikelse för Sverige. Anna gick inte vidare. Hon gjorde ett riktigt bra framträdande i en räcka av tråklåtar, men det höll inte. Trist!

19 maj 2010

Försvarsmusiken är ett vasst PR-vapen

Försvarsmakten är ett komplicerat och omfattande maskineri, där kugghjulen, såsom förbandssammansättning, materielförsörjning och personalförsörjning, ska vara väl utformade, anpassade och smorda för att passa samman. Om ni som jag när jag var liten tittade på ”Tekniskt magasin” med Erik Bergsten, så kanske ni kommer ihåg i vinjetten med alla kugghjulen att ett av kugghjulen var ovalt. Det fascinerade alltid mig särskilt, minns jag. Det passade in, men ändå inte.

Den bilden vill jag att ni ska ha framför er när jag nu ska tala om militärmusiken, för deras roll i Försvarsmakten passar i allra högsta grad in i sammanhanget vi debatterar här idag, men är liksom det ovala kugghjulet utformat på ett annorlunda sätt.

Försvarsmusik eller militärmusik har funnits i Sverige lika länge som vi har haft en försvarsmakt. Dess roll historiskt har varit att mana på trupperna i strid och att fungera som ett signaleringssystem i bataljens larm. Idag är rollen en annan, men inte mindre betydelsefull.

Rent definitionsmässigt har Försvarsmusiken till uppgift att tillgodose Försvarsmaktens behov av musik, men även stadsledningens, det vill säga Regeringens och Riksdagens behov av musik vid statsceremoniel. En annan uppgift är konserter och framträdanden för allmänheten samt att bevara och utveckla den militärmusikaliska traditionen i Sverige.

Så. Viktigt. Men försvarsmusiken är mycket mer än så, menar jag.

Varför klappar unga och gamla entusiastiskt när ”Under blågul fana” spelas? Varför gråter kustjägaren när han eller hon hör ABBA i Afghanistan? Jo, därför att musiken berör.

Musiken är ett gränsöverskridande medel att kommunicera människor emellan oavsett ålder, nationalitet eller kön. Musikens kraft att skapar atmosfär, miljö och appellerar till känslor och tradition. Musiken är brobyggare vid offentliga uppvisningar, utländska gästers besök och inte minst vid förbandens egna ceremonier.

På min hemmaplan är Marinens musikkår initiativtagare till ett integrationsprojekt på den invandrartäta Sunnadalskolan i Karlskrona. Ett projekt som har rönt stor uppmärksamhet både inom och utom landet. För musik är ju liksom idrott ju en arena där olika kulturer och sociala bakgrunder har möjlighet att träffas på neutral mark.


I Danmark bidrar försvarsmusiken med sin kompetens till det humanitära arbetet i internationella insatser. Man har musikskoleprojekt där man utlokaliserar musikdirektörtjänster tillsammans med ett par blåsare och slagverkare och startar orkestrar för barn med överblivna instrument från försvarsmusiken.
Den kulturella verksamheten i Försvaret är en viktig del av kulturen i det svenska samhället. Särskilt för en nation som vår, som har åtnjutit fred under så många år med en Försvarsmakt som har ett behov av att öka förståelsen för betydelsen av att värna och skydda vårt land och vår befolkning.

Försvarsmakten står inför en utmaning rekryteringsmässigt med att övergå från värnplikten till ett frivilligförsvar. Militärmusiken kommer då att ha en desto viktigare roll att fylla, eftersom den utgör en viktig del utanför den militära sfären. En erkänt väletablerad brygga mellan Försvarsmakten och det civila samhället. Försvarsmusiken kan ju finnas på platser där Försvarsmakten inte finns idag.

Under våren 2009 presenterade den norska regeringen propositionen, ”Kultur å forsvare”, i vilken de tar ett helhetsgrepp över hela försvarskulturen, innefattande både de musikaliska, fortifikatoriska och museala delarna. Även om all försvarskultur i Sverige förvisso inte sorterar under Försvarsmakten, skulle inriktningen i den norska propositionen kunna utgöra en modell för hur vi kan göra detsamma i Sverige.

Fram till årsskiftet fanns det under Försvarsmusikcentrum fem musikkårer: Marinens musikkår, Arméns musikkår, och Livgardets dragonmusikkår, Trumkåren och Göteborg Wind Orchestra kontrakterad som Flygvapnets musikkår.

Idag finns tre kårer kvar och Försvarsmusikcentrum är nedlagd och inkorporerad i Livgardet. Det sista ett nödvändigt beslut för att bringa ordning i en icke fungerande ledning, vars brist på ledarskap får mina kinder att rodna och som fått en splittrad organisation till följd.

Försvarsmusikens utformning och organisation är en sak för Försvarsmakten att utverka, men med tanke på de senaste årens tråkiga utveckling och oförstånd av vissa inom de egna leden, behöver nog chefen för Livgardet lite hjälp av oss. Moraliskt stöd för att påvisa att den här verksamheten är viktig.

Det kan vara lätt att drämma till med att ”ja, försvarsmusiken är det första vi kan ta bort om vi ska behöva spara på försvaret”. I jämförelse med förbandsverksamhet, ubåtar och helikoptrar kan några musikkårer väga lätt.

Vill man slå in på den vägen, ja, då kan man samla allt i en liten ceremonibataljon vid Slottet i Stockholm till gagn för staden och alla turister. Tänker man så tar man död på en del av försvarsmaktens själ. Man tar kål på en verksamhet som funnits i 350 år, en verksamhet som väcker beundran bland andra länders motsvarigheter, en verksamhet som kan användas i hela landet och utom landet. OCH, inte minst, Försvarsmakten går miste om ett av sina vassaste PR-verktyg.

Utskottet har i sitt betänkande stött intentionen i min motion och understrukit vikten av försvarsmusiken. Det glädjer mig och jag tackar för det.

Hur var det nu med det ovala kugghjulet? Jo, försvarsmusikverksamheten passar inte riktigt in i de mallar om kontrakterade soldater som försvarsmakten planerar bemanna kårerna med. Stora delar av musikerna är yrkesfolk med lång utbildning bakom sig. De bör ha samma kravprofil på jurister och läkare inom Försvarsmakten.

17 maj 2010

Grattis Ennio Morricone och Björk

Nu på morgonen meddelades namnen på årets Polarprisvinnare och det blev två mycket namnkunniga artister, kompositören Ennio Morricone och den isländska sångerskan Björk. Stort grattis!

Björk, med sin mycket säregna sångstil, både tjusar och avskräcker. Jag har alltid tyckt att hon har varit spännande och hon har en fantastisk känsla i sin röst. En av hennes låtar, "Play Dead" ur filmen "The Young Americans", kan jag lyssna till hur många gånger som helst. Jag har försökt att hitta original-soundtracket på YouTube, men hittar bara denna version.

Den genialiske Ennio Morricone är en av mina absoluta favoritkompositörer. Han har skrivit musiken till hundratals filmer, bland annat till spaghettiwesternfilmerna med Clint Eastwood, bland annat "Den onde, den gode och den fule". Min mesta favorit är dock musiken till "The Mission" (1986) med Robert de Niro och Jeremy Irons. Ett absolut tittar- och lyssnarmåste!

13 maj 2010

Releaseparty fredag 21 maj på Harrys/Slivers kl:1900 med ungdomsdialog


Vi bjuder in till ungdomsdialog/Releaseparty fredagen den 21 maj klockan 19.00 på Harrys/Slivers.
Vi vill veta vad Du som är ung i Karlskrona tycker! Hjälp oss att sprida detta event och missa inte vårt Releaseparty med ungdomsdialog

09 maj 2010

Cynisk inställning till fastighetsskatten

Mikaela Waltersson, ekonomisk talesman för miljöpartiet, tycker att alla husägare, som kommer att drabbas av vänsteroppositionens kombination av återinförd fastighets- och förmögenhetsskatt, väl kan belåna sina hus för att klara av skatterna eller ännu hellre sälja huset för att helt slippa dem. Fast då blir man fortfarande förmögenhetsbeskattad, eller hur?

Samma argument framförde Bosse Ringholm under sin tid som finansminister som svar på alla de förtvivlade samtal han fick från människor, som var tvungna att lämna sina hem på grund av fastighetsskatten.

Moderaterna och alliansen tycker att detta är ett förfärligt och cyniskt sätt försöka bagatellisera människors oro på och effekterna av dessa två mycket skadliga skatter. En människas hem är hennes borg. Om vi får förnyat förtroende efter valet den 19 september, lovar vi att inte återinföra fastighetsskatten. Vi lovar att inte återinföra förmögenhetsskatten. Och det står vi för.

06 maj 2010

Mörka inte er besparing på Försvaret och Kustbevakningen

Efter att i några dagar ha följt Peter Jeppssons (S) och Kerstin Haglös (S) försök att bagatellisera sitt partis stora besparingar på försvaret och Kustbevakningen, är mitt tålamod slut och jag kräver att länets socialdemokrater redogör för konsekvenserna av sina förslag.

I ert budgetförslag tillsammans med vänsterpartiet och miljöpartiet omfattar texten om besparingarna på det militära försvaret blott en A4-sida, där halva sidan i princip är ett utdrag ur Försvarsberedningens rapport, men där den andra halvan av sidan utgörs av omfattande miljardbesparingar, som kommer att få mycket negativa konsekvenser för försvarets, försvarsindustrins och Kustbevakningens verksamheter.

Jeppsson och Haglö har i media velat inbilla oss att det inte blir så farligt. Att det bara handlar om att spara pengar på att Sverige drar sig ur den nordiska stridsstyrkan och att besparingarna inte kommer att beröra F17 eller Marinbasen. Men det jag läser innantill i budgetförslaget och ser i tabellen (se nedan) över besparingarna talar ett helt annat språk.

Vi tar först det här med Nordic Battlegroup, NBG. Om ni får er vilja igenom handlar besparingen inte om särskilt mycket pengar, men vad tror ni våra nordiska grannar och övriga europeiska samarbetsländer tycker om att vi svenskar drar oss ur tre månader innan styrkan ska vara redo? Hur pass trovärdiga och pålitliga tror ni att Sverige kommer att uppfattas av omvärlden? Har ni träffat personalen på F17 som i just detta nu övar inför NBG och förklarat era avsikter?

Sedan vill jag veta av socialdemokraterna var man kan läsa att besparingarna inte kommer att leda till förbandsnedläggningar. Det har ju Peter Jeppsson (S) påstått nu vid minst två tillfällen. Visa mig den överenskommelsen mellan er, vänstern och miljöpartiet, så ska jag sluta jaga er i åtminstone den frågan.
Men förbandsnedläggningar är bara en liten del av Överbefälhavarens huvudvärk om han skulle komma att behöva ta ställning till era besparingar. ÖB har i sitt begränsade manöverutrymme inte så många andra val än att avskeda personal, avbryta utbildnings- och övningsverksamhet, det vill säga lägga fartyg till kaj och ställa flygplan på marken eller att lägga ned förband. Sedan kan Jeppsson och Haglö tala sig hur varma som helst för ett tillgängligt och användbart försvar. Det blir ändå bara ord utan förankring i verkligheten.

Och så har vi den fullkomligt obegripliga och omotiverade besparingen på Kustbevakningen med – 35 miljoner kronor per år. Besparingar på en myndighet som redan idag har en ansträngd budget och som behöver framtida resursförstärkningar. Vad är det ni socialdemokrater inte tycker att Kustbevakningen ska ägna sig åt som de gör idag?

Vill du att det splitt nya kombinationsfartyget som kommer till Karlskrona om några veckor ska ligga stilla vid kaj, Peter Jeppsson? Tänk om vi råkar ut för ett stort oljeutsläpp i Östersjön. Tycker du inte att Kustbevakningen då ska ha tillräckligt med övad personal och prövad materiel för att ta hand om oljan, Kerstin Haglö?

Det här är nämligen vad som kan bli resultatet av er besparing på Kustbevakningens budget. Ramanslaget för Kustbevakningen är ca 930 miljoner kronor per år och om man varje år i tre år drar ned med 35 miljoner kronor kommer man inte att ha råd att bistå FN i Somalia eller att vara till sjöss med sin personal och sina fartyg.

Jag ser det som min absoluta plikt att belysa dessa försök från Jeppsson och Haglö att bagatellisera och mörka sina stora ingrepp i Försvarsmaktens och Kustbevakningens budget. Särskilt allvarliga är nämligen dessa förslag för Blekinge, både vad det gäller de båda myndigheternas och försvarsindustrins verksamheter i länet, men också vad det gäller vår förmåga att hantera en sådan situation med oljeutsläpp som just nu drabbar södra USA.

Jag förväntar mig därför att Mats Johansson och Jan-Anders Palmkvist nu kallar samman till nya möten med Kraftsamling Blekinge för att utverka en krisplan för länet om deras parti skulle vinna valet. När vi samlades förra gången var det för att Försvarsmakten hade en obalans i sin budget om 1,5 miljarder kronor, vilket på förslag från Försvarsmakten självt kunde leda till nedläggning av F17. Idag är ekonomin i ordning, budgeten i balans och Försvarsmakten kan äntligen planera på längre sikt.

Allt detta riskerar nu att raseras. Och denna gång handlar det inte om en obalans i budgeten. Denna gång handlar det om riktade, politiska besparingar utan någon analys eller motivering.

Jag tycker att det förslag som socialdemokraterna lagt tillsammans med vänstern och miljöpartiet på ett mycket tydligt sätt visar den skilda syn på försvarets roll som allianspartierna och oppositionen har. Vi har ett mål med vårt försvar, för det tilldelar vi medel och är beredda att öka dem om så skulle behövas. För vänsteroppositionen är försvaret bara en spargris som man kan vända upp och ned på och skaka ut lite pengar då och då, när man behöver pengar till annat. Som att höja nivåerna i bidragssystemen.

Sluta alltså att mörka. Lägg alla kort på borden och tala klarspråk. Det är ni skyldiga länets invånare, personalen på F17, Marinbasen, helikopterskvadronen och Kockums AB.

Tabell. Besparingar i det militära försvaret (ur oppositionens budget)
(miljoner kronor) 2011

1:1 Förbandsverksamhet och beredskap  -750
1:2 Fredsfrämjande, NBG, Förbandsinsatser  – 540
1:3 Anskaffning av materiel och anläggningar    – 20
1:4 Vidmakthållande, avveckling mm av mtrl och anl.  – 445
1:5 Forskning och teknikutveckling   – 100
1:8 FRA    – 50
2:1 Kustbevakningen   – 35
      Högkvarteret – 60

Summa  – 2 000 miljoner kronor

05 maj 2010

Ode till Herr Lake

Av beskrivningen i uppslagsverk man läsa kan
Att Herr Lake är en torsk som ingen ann

Det är en typ som trivs bäst i kalla, djupa vattendrag
Men sött vatten ska det vara, ingen saltad lag

Med sitt slemmiga skinn är den svår att hålla
Den slingrar sig kraftfullt för att komma ur sin fålla

Herr Lake är glupsk och äter det mesta
Han kan på både abborrar, nors och kräftor festa

För Fru Lake finns många som har extra faiblesse
Då hon i lektider inom sig ruvar en delikatess

I Västergötland har Herr Lake en position så grann
Måhända ej hertig, men väl landskapsfisk minsann

Mina damer och herrar, jag en stunds uppmärksamhet tar
För att berätta att jag av Herr Lake egen erfarenhet har

Många intressen vi delade, jag och min salig far
Långa timmars tålmodigt metande, en av dessa var

Bästa tiden var riktig arla morgonstund
Långt innan solen ens funderat på att bli rund

Vid Kvicksundsbron, invid järnvägspelaren vi lade till
Kaffet hälldes upp och så stod tiden still

Mest det var abborre och mört som nafsade mask
Men så en dag intill båten hördes kraftigt plask

Båten sattes häftigt i gung
Metreven kändes med ens ovanligt tung

Ett ryck och på durken landade, jag svär
Ett monster på minst en meter, sisådär

Efter mycket manövrerande vi i hinken lyckades få
Vad som visade sig vara Herr lake som hälsat på

Min far och jag på vägen hem hade bryderi
På vilket sätt man skulle hantera detta fiskeri

Hemkommen, min mor väcktes upp i hastigt bråd
För som född i Göteborg hon väl visste råd

Jodå, med vedklabb och om stjärten stadigt tag
Hon Herr Lake tog av daga i ett enda slag

En morgon som börjat så vacker, så stilla
Slutade i kamp med en amfibisk godzilla (Herr Lake alltså)

Min far och jag under fisketurer som därefter förflöt
En tyst överenskommelse mellan oss slöt

Att när vi satt där i båten med kaffe, rev och bulle
Även bad en tyst bön att Herr Lake aldrig mer nappa skulle

Det är stunder som denna jag minns
Stunder med en älskad far som ej längre finns

Så till Herr Lake ett särskilt förhållande jag har
Det är med mycket kärlek jag varje munsbit tar

01 maj 2010

Valborgserfarenheter från en polisbil

Efter att under valborgsnatten i Karlskrona ha följt med yttre befäl, Alexander och Peter H, i deras utryckningsfordon, kan jag konstatera att firandet i Blekinge gått förhållandevis lugnt till, medan man har haft större problem med fylla och misshandel på andra ställen i Sverige.

Kvällen började med att jag fick träffa nattskiftet och vara med under utsättningen, dvs avrapporteringen om vad som hänt under dagen och planeringen inför kvällen. Det skedde via videokonferens med poliserna i Ronneby och Karlshamn. I Ronneby väntade man sig bråk vid Brunnshallarna, där ett ungdomsdisco anordnats och i Olofström likaså. I Karlskrona var det främst kring centrum som man koncenterade sig, men också kring högskoleområdet och Jämjö, som ligger ett par mil utanför Karlskrona och som har fått överta rollen att ha stökiga ungdomar. Ett problem som flyttar mellan högstadieskolorna med några års mellanrum.

Sedan bar det av ut i natten. Varför gör jag då det här? Det är andra gången nu. Jo, jag har under mandatperioden jobbat mycket med alkoholfrågor och framför allt med Tullen och den omfattande alkoholsmuggling som förekommer över gränserna i södra Sverige och som drabbar våra unga värst. Inget är så lärorikt som att med egna ögon se hur det går till. Oerhört värdefullt för mig som har möjlighet att påverka utvecklingen.

Många tankar fyller ens huvud efter en sådan natt. På Facebook fick jag frågan av en vän om hur jag tänker efter nattens erfarenheter. En väldigt väsentlig fråga. Jag tänker på att föräldrarna till de minderåriga, som vi körde hem, låg och sov! På hur utsatta de unga och berusade flickorna är i sina bara ben, alldeles för korta kjolar, tunna linnen och höga klackar. Man vill plocka in dem i bilen och köra hem dem allihop. På dessa fantastiska, frivilliga nattvandrare som får agera som de mammor och pappor som egentligen borde vara på stan en sådan natt.

Jag tänker också på att de extrainsatta nattbussar som Blekingetrafiken satte in gjorde nytta, då de flesta högstadie- och gymnasieungdomar ändå kom hem kring midnatt.

Jag tänker framför allt på hur väldigt duktiga poliser vi har och eftersom de nu har fått förstärkning kan de också vara på många olika ställen samtidigt och lugna ner stämningen.  Jag funderar över om Valborg ändå inte har minskat i betydelse som festhelg, för det har successivt blivit lugnare och lugnare med åren. På hur tacksam jag är för att Blekingepolisen ger mig förtroendet att få följa med, för det är inte självklart eller vanligt att polisen gör det.

Och mycket mer...får sortera tankarna när jag sovit lite till.