08 september 2008

Blåsor på fötterna

Nättillgången krånglade i Chile de sista dagarna och nu befinner jag mig iWashington DC med nästa gäng, Exportkontrollrådet. Det var en otroligt vacker flygning längs med Anderna från Santiago till Panama, där jag mellanlandade. Lite nervös var jag för flygningen mellan Panama och Dulles Airport, WDC, eftersom jag skulle befinna mig mellan orkanerna Hanna och Ike. Av detta märktes dock ingenting, utan jag landande tämligen händelselöst i Washington inatt vid 01-tiden, dvs 07 Sverigetid. Innan jag lagt mitt trötta huvud på hotellkudden hade det hunnit bli 4 på natten, men redan vid nio var jag uppe och sugen på att se mig omkring eftersom jag inte varit här tidigare.
Jag ringde Tomas och Jan-Erik på EKR och vi sammanstrålade på Union Station vid lunch. Efter lite näringstillskott ville herrarna gå och shoppa, medan jag ville se mig omkring i staden. Lite av omvända världen alltså.
Det hampade sig inte bättre än att jag faktiskt gick hela vägen tillbaka till hotellet i Georgetown och på vägen hann jag besöka Capitol Hill, Botanic Gardens, Navy Memorial, FBI Headquarters, The White House, Washington Monument, Worls War II Memorial, Lincoln Memorial, The Vietnam Veterans Memorial och Watergate. Men så tog det nästan fem timmar och ett antal blåsor på fötterna också. Det var det dock värt eftersom vädret är helt underbart. Efter att ha frusit i nära en vecka i Chile är det himmelriket att vistas i 27 grader och klarblå himmel. Lite tur har vi , eftersom orkanen Hanna blåste förbi i förrgår och Ike eventuellt inte väntas förrän om ett par dagar. Alltså när vi beger av härifrån till New York.
Det var ändå en känsla av andakt jag fylldes av när jag för en stund slog mig ner på trapporna vid Lincoln Memorial, alltså där Martin Luther King höll sitt beröma tal "I have a dream". Att vissa drivkrafter är större än människan själv. Drivkraften att varken stat, fördomar, traditioner eller religion ska komma ivägen för vad just man själv vill göra med ditt liv. Det frihetsideal som hela USA är genomsyrat av och som vi i det kollektiviserade Sverige bör ta större exempel av.

Inga kommentarer: