01 september 2008

Sov gott, John Blund

Jag har äntligen kommit ikapp tidsskillanden. Började dagen med trekvart på hotellets gym, en stadig frukost för att sedan tillbringa dagen på huvudkvarteret för Economic Commission for Latin America and the Caribbean (ECLAC). Det är en av fem regionala FN-kontor med uppgift att främja ekonomisk utveckling och tätare samarbete i och mellan de Latinamerikanska länderna. En av dess främsta prioriteringar är den sociala utvecklingen i regionen och i det arbetet bidrar även SIDA.
Här har man verkligen något att bita i. Sydamerika är allt annat än homogent med länder i olika stadier av ekonomisk och demokratisk utveckling. De nationella systemen för skatter, socialförsäkringar, utbildning mm varierar oerhört. Dessutom spretar intressesfärerna när det gäller handelsutbyte och frihandelsavtal. Norra delarna strävar mot USA, de västra mot Asien. Motsvarigheten till EU med en gemensam agenda och känsla av samhörighet är inte helt lätt att få till stånd i Sydamerika med tanke på både historien och med nuvarande regeringar som Chavez Venezuela. I Chile räknar man med att fattigdomen i år ökar med 3% trots en fantastisk ekonomisk utveckling. För att motverka det har man sänkt bränsleskatten men tyvärr har livsmedelspriserna stuckit iväg istället. Skillnaderna i levandsstandard mellan fattiga och rika är väldigt stora.
Mitt huvud är alltså fyllt av tankar och funderingar. Det tar lite tid att smälta så mycket information och få ihop det pussel som situationen i Sydamerika utgör. Det får iallafall många av de diskussioner som vi har hemma att verka rätt futtiga.
Imorgon ska vi träffa chilenska skattemyndigheten samt motsvarigheten till Urban Bäckström, dvs ordföranden i den chilenska näringslivet.
Läste att Lennart Swahn gått ur tiden. John Blund har tystnat och därmed också en del av min barndom. Sov gott, Lennart. Sov gott, John Blund.
Bilden: Jag och Rudolf Buitelaar, chef för projektkontoret, ECLAC

Inga kommentarer: