30 juni 2009
Förberedelser inför Djibouti
Ikväll kl:2100 bär det av mot Djibouti för mitt besök hos den svenska marina styrkan ME01, som deltager i den EU-ledda operationen ATALANTA i Adenviken. Jag reste upp till Stockholm igår kväll redan eftersom jag behövde en extra dag att ordna med telefoner, datorer och några rapporter ifrån Totalförsvarets Forskningsinstitut (FOI) om Somalia och piratverksamheten.
Varför jag reser är för det första att träffa besättningarna, med egna ögon få se deras arbetsmiljö och med egna öron få höra deras erfarenheter. För det andra är besöket viktigt i förberedelsearbetet inför ett eventuellt fortsatt svenskt deltagande, där Sverige dessutom skulle få ta på sig ledartröjan för hela insatsen.
Det är ändå vi riksdagsledamöter som ytterst trycker på beslutsknappen för missioner såsom ME01 och skickar iväg svenska kvinnor och män på inte helt ofarliga uppdrag. Sverige är efterfrågat i internationella insatser och vårt sätt att hantera olika situationer och agera gentemot till exempel piraterna som omhändertogs, röner stor uppskattning internationellt.
De tre deltagande svenska fartygen, HMS Trossö, HMS Stockholm och HMS Malmö har varit operativa i i över en månad nu och även om insatsen började tråkigt för Trossös del, har ingripandet mot piratverksamheten för korvetternas del ju varit väldigt framgångsrik.
Med mig på resan har jag Anders Olovsson, chef för 3.sjöstridsflottiljen, och Jörgen Sjövik. Det ska bli kul att resa tillsammans och nu får Anders och jag äntligen ett bra tillfälle att diskutera den svenska marinens utveckling och framtid. Det är två pratglada herrar, så jag är övertygad om att denna resa kommer att gå fort, även om den är lång.
Jag har haft regelbundna kontakter med förbandet, främst med min gamle kurskamrat från Marinens officershögskola, Jon Wikingsson, som nu är fartygschef på HMS Stockholm. Han har gett mig många goda råd om förhållandena i Djibouti, så nu tror jag faktiskt att jag är så väl förberedd som man kan bli.
29 juni 2009
Rödgröna vill införa Stockholmsskatt
Sahlin, Eriksson och Ohly presenterade idag i Almedalen sitt gemensamma förslag till fastighetsskatt, om (o)lyckan skulle vara framme och de vinner valet 2010.
Förslaget innebär att alla egnahemsägare med hus med marknadsvärde över 6 mkr kommer att få höjd fastighetsskatt, samt att uppskovsbeloppet om 1,6 mkr tas bort "när budgetläget medger", vilket jag förresten inte tror ett skvatt på. Och ser man oppositionsbudgetarna i sin helhet kommer intäkterna från fastighetsskatten dessutom inte att räcka till.
Det här är en höjning av fastighetsskatten i jämförelse med den skuggbudget som (S) presenterade och det är (V) som naturligtvis ligger bakom höjningen.
Dagens rödgröna förslag kommer nästan bara att drabba Stockholmskommuner. Det blir småhusägarna i Danderyd och Lidingö som måste betala högre fastighetsskatt. Solna ligger också i farozonen.
Det blir tillbaka till en ordning där man känner otrygghet varje gång som taxeringsvärdena höjs. Och liksom innan den borgerliga fastighetsreformen blir det väl barnfamiljerna som får betala skatten.
Med dagens fastighetsskatteförslag känns det nästan som om de rödgröna har gett upp hoppet om väljarstöd i Stockholm, då det i princip innebär en särskild Stockholmsskatt.
Det här verkar märkligt med tanke på SSU-ordförande Jytte Gutelands valanalys efter EU-valet, där hon gång på gång upprepade, att det var mest i Stockholm och de andra storstäderna som (S) tappat väljare och att det var i där som (S) behövde arbeta extra för att vinna tillbaka förtroendet.
Öm i låren
Japp, så inträffade det förväntade. Min inspiration igår att springa ett par rundor i spåret har nu straffat sig. Jag har träningsvärk, men det känns egentligen riktigt bra. Det bevisar iallafall att jag har lite muskler kvar att ha ont i. Idag blir det nog ingen löparrunda, men väl en lång promenad eller cykeltur.
Just nu har Karlskrona stad inget vatten, då förmodligen en av sjöledningarna ut till öarna har sprungit läck. Hela vattentornet är tömt. En gissning är väl att vattenledningen har blivit påseglad och avsliten av någon båt.
27 juni 2009
20 år sedan järnridån öppnades
Idag högtidlighålls 20-årsminnet av järnridåns fall och öppnandet av gränsen mellan Ungern och Österrike. I Budapest samlas statsöverhuvuden och delegater från Österrike, men även från Tyskland som på detta sätt vill visa sin tacksamhet gentemot Ungern för landets bidrag till rivandet av Berlinmuren och enandet av forna Väst- och Östtyskland.
Sista gången jag var i Ungern under kalla krigets dagar var sommaren 1988, alltså ett år innan Sovjetrepubliken börjde falla samman. Jag studerade vid Wiens universitet vid den tiden och skulle bara göra en helgutflykt till Budapest och möta upp med mina föräldrar, som var i Ungern på semester.
Till skillnad från min barndoms resor till Ungern, då visiteringen vid gränsen på grund av pappas ungerska härkomst kunde ta timmar, möttes jag av leende gränsvakter och en mer avslappnad attityd. Till och med nyfikenhet varför jag hette Berényi i efternamn.
Jag är glad att pappa fick uppleva järnridåns fall; han gick bort 1990. Han skulle dock inte ha varit lika nöjd över att många ungdomar idag inte vet vad järnridån var för något, eller att många ungrare tycker att det var bättre under gulasch-kommunismens dagar än nutidens marknadsekonomi.
Ungern är illa ute ekonomiskt. Med stora lån i utländskt valuta och en liten, svag inhemsk valuta, blir finanskrisen allt dyrare för varje dag. De stora, politiska spänningarna mellan regeringen och oppositionen gör situationen värre.
Jag hoppas att man åtminstone idag gräver ned stridsyxorna och med glädje minns den dag då Ungern tog klivet tillbaka in i den europeiska gemenskapen.
24 juni 2009
Pressmeddelande: Annicka Engblom besöker Operation ATALANTA
Den moderate riksdagsledamoten Annicka Engblom kommer i nästa vecka 30 juni – 4 juli att besöka den svenska marina styrkan ME01 Operation ATALANTA i Adenviken.
Sverige ingår i den EU-ledda marina styrkan EUNAVFOR som med FN-mandat opererar i Adenviken utanför Somalia för att skydda fartyg lastade med mat och förnödenheter från FN-organet World Food Program (WFP).
- För mig som riksdagsledamot, vilken ytterst beslutar om insatser såsom ME01, är det av oerhörd vikt att på plats skapa mig en uppfattning om förhållandena och inhämta erfarenheter från personalen, säger Annicka Engblom
Annicka Engblom kommer att träffa besättningarna på stödfartyget HMS Trossö samt korvetterna HMS Stockholm och HMS Malmö. Tillsammans med personalen kommer Annicka Engblom att diskutera förberedelsearbetet i Sverige, insatsen i Adenviken, samarbetet med övriga nationer och ett eventuellt fortsatt svenskt deltagande i operationen.
- Jag har nära kopplingar till förbandet och eftersom jag dessutom gjorde värnplikten på HMS Stockholm känns det här besöket extra nära och angeläget, avslutar Annicka Engblom.
Annicka Engblom kommer också att träffa representanter för World Food Program (WFP) i Djibouti.
22 juni 2009
Apropå föräldraledighet
Aaahhh, flera dagar utan att lägga ned någon större tid på arbete vid datorn. Det är mig väl unt, faktiskt. Idag är det dock dags att jobba lite. Jag ska strax bege mig till Emmaboda och företagsbesök, anordnat av Eva Bengtson Skogsberg för mig och de andra BB-tjejerna.
Olof är föräldraledig med barnen och ska sätta båten i sjön - äntligen. Vår båtmotor gav upp efter lång och trogen tjänst och det tog några veckor innan vi hittade en ny och fick den monterad. Idag är det dock dags och vi längtar ut på havet hela familjen.
Apropå föräldraledighet undrar jag varför man måste mixtra hit och dit med dagarna. Låt föräldrarna själv komma överens om fördelningen. Jag blir ibland allergisk över politisk besser-wisser-mentalitet, om att politikerna minsann vet bäst vad familjerna och barnen mår bäst av.
19 juni 2009
Glad midsommar!
Idag är en dag i familjens tecken. Efter att ha skräpat runt i huset under förmiddagen, ekonomiklippt Olof (dvs väldigt sommarkort) och sorterat lite tvätt, inväntar jag nu modern. Jag ska klippa till henne också innan vi beger oss ned till svärföräldrarna för midsommarfirande.
Vi passar på att fira mig och svärfar Göran på samma gång. Enligt uppgift har min födelsedagspresent - en cementblandare - inte anlänt från Danmark än, men å andra sidan hade jag inte tänkt att börja gjuta med en gång. Men sedan blir det andra bullar. Jag har stora planer.
En glad midsommar tillönskas alla mina läsare!
18 juni 2009
Regn och rusk
Vaknade tidigt imorse till smattret av regn mot rutan. Lite trist med tanke på att det är Lövmarknad idag och att det är så många som ansträngt sig inför denna dag. Hoppas att Karlskronabon iallafall är trogen sin tradition och besöker marknaden ändå.
Har varit i kontakt med Magnus Jönsson nere i Djibouti under förmiddagen och därmed löste sig också frågan om visum till landet. Vaccinationerna klarades ju av igår och jag kan konstatera att sprutan mot gula febern är betydligt mer smärtsam än den mot kolera.
Vi ska åka in till Lövmarknaden om en liten stund. Vi hade hoppats på att himlen skulle spricka upp, men nu har vi tröttnat på att vänta.
13 juni 2009
Oroande utveckling i Iran
Det som många trodde skulle bli ett väldigt jämt presidentval i Iran, har efter nattens röstsammanräkning visat sig bli en överlägsen seger för den sittande presidenten Mahmoud Ahmadinejad.
Anklagelser om valfusk restes redan under valrörelsen. Den mer västerländskt vänligt sinnade motkandidaten och reformisten, Mir Hossein Mousavi, kunde inte genomföra sin valkampanj full ut, då media endast rapporterade Ahmadinejads kampanjer och Mousavis internetsida blockerades under valdagen.
Mousavi får nu också stöd i sina protester om valfusk av utländska experter. Oron är stor för att den sittande presidentens säkerhetsstyrkor kommer att slå ner på Mousavis anhängare. Flera av hans anhängare har blivit förda till sjukhus, efter att oroligheter brutit ut utanför Mousavis kampanjhögkvarter.
Ahmadinejad har gjort sig ökänd för sina hätska, politiska utfall, framför allt mot Israel och USA. På FN:s rasismkonferens i Génève i april, fick Mahmoud Ahmadinejads utfall mot Israel som rasiststat EU:s diplomater att tåga ut i protest.
12 juni 2009
Försvarets inriktning
En omriktning av Försvaret från ett förrådsställt till ett tillgängligt och användbart försvar, här och nu, i Sverige och i andra delar av världen, är en nödvändig anpassning till en allt mer globaliserad och integrerad värld. Omdaningen av Försvarsmakten har varit och är fortfarande smärtsam i många avseenden. Men den är absolut nödvändig och kanske behövs det till och med tas några steg bakåt för att kunna ta ytterligare kliv framåt.
Vi är, över partigränserna, överens om att ett överhängande, i tid närstående invasionshot mot vårt land inte är en realitet, men att hot mot landet förekommer och att de är av en mer mångfacetterad karaktär idag än vi tidigare anpassat vår försvarsmakt till.
Sveriges säkerhet hänger ihop med utvecklingen i vår omvärld. Då ska vi också vara en del av den, bidragande till den och samarbetande med den. Detta har Sverige varit historiskt och fortsätter idag att utveckla. Med den proposition som regeringen har lagt, pekas riktningen ut, siktet ställs in och vägen stakas ut. Kompletteringar behöver göras. Inte bara tillgänglighet och användbarhet behöver utvecklas, utan också uthållighet och interoperabilitet.
Redden utanför Karlskrona utgör i dagarna en imponerande syn. Medan vi debatterar här i kammaren pågår den internationella övningen Baltic operations, BALTOPS, för 38:e året i rad. Sverige har deltagit sedan 1993, då övningen öppnades för icke NATO-medlemmar, inom ramen för PfP, Partnership for Peace. Över 40 örlogsfartyg från 12 nationer genomför övningar i luften, på ytan och under ytan i syfte att öva och förbättra förmågan till krishanteringsinsatser i kustnära farvatten.
Samtidigt bidrar den svenska marinen i fredsarbetet, genom att skydda mattransporterna till Somalia, ingående i FN:s World Food Programme, som 1 ½ miljoner svältande människor är helt beroende av. Svensk försvarsmakt bygger fred och säkerhet – både hemma och borta.
Jag tror dock att vi i Sverige generellt har tankeproblem med hur vi nyttjar våra stridskrafter. Insatsen, som den i till exempel i Adenviken, ska inte i framtiden uppfattas som unik eller spektakulär, utan snarare ses som en normalitet. Låt våra armé-, flyg-, och marinstridskrafter alltid ha en uppgift och den behöver inte alltid vara vikt för att slåss. Snabbinsatsstyrkor, ja, men också patrullering, humanitärt bistånd, sammansatta, fredsbevarande styrkor, transporter, evakueringsinsatser – allt detta bidrar till fred och stabilitet i vår omvärld. Det övar och svetsar samman våra soldater, sjömän och officerare med motsvarigheterna i andra länder.
Tänker vi på det här sättet närmar vi oss det sätt våra grannländer och de flesta EU-länder egentligen alltid har opererat.
Vid sitt tillträde som ny överbefälhavare uttryckte General Sverker Göransson vad han ansåg som sin största utmaning i sitt nya ämbete. Rekryteringen. Och visst kommer det att bli en utmaning. Stridsvagnar, flygplan, helikoptrar, fartyg och staber måste fyllas av människor, kvinnor och män, yngre och äldre som under kortare eller längre tid tjänstgör i vår försvarsmakt.
Försvarsmakten ska utgöra en attraktiv arbetsplats, präglat av ett modernt ledarskap med flexibla anställningar och här behöver vi alla arbeta tillsammans, både lagstiftare, arbetsgivare och arbetstagarorganisationer.
Jag tror på en återvunnen folkförankring i och med uppbyggandet av de nationella skyddsstyrkorna kombinerat med vår frivilligverksamhet. Men Försvarsmakten sitter också på ett annat viktigt rekryteringsinstrument, eller reklampelare för den delen, som de nog inte alltid tänker på. Och inte vi beslutsfattare heller för den delen.
Jag tänker på försvarskulturen. Försvarets bidrag till vår kulturhistoria i form av fästningar, museer och musik. Vi blickar mycket mot Norge idag och det har jag också gjort, men på ”en annan måte”. Den norska regeringen presenterade för några månader sedan en proposition, ”Kultur å forsvare”, där det norska försvarsdepartementet och kulturdepartementet tillsammans utrett och lagt fram en strategi för att göra försvarskulturen mer tillgänglig och användbar, för att stärka folkförankringen, binda ihop historien med framtiden och öka intresset för försvaret . Propositionen utgör en mycket intressant läsning och jag rekommenderar den varmt.
11 juni 2009
Leijonborg avgår
Imorse meddelade regeringskansliet att forsknings- och utbildningsminister Lars Leijonborg avgår. Det är snyggt av honom att göra det redan nu, eftersom han inte avser kandidera till nästa mandatperiod. Leijonborg har skött sin ministerpost med förtjänst, men hållt sig alldeles för mycket i det fördolda. Forskningsområdet är ju en av Sveriges viktigaste profilområden och den ambitionen ska istället synliggöras.
Spekulationerna om hans efterträdare tog självklart genast fart här i korridorerna. Johan Pehrson, Christian Nylander eller Tobias Krantz viskas det om. Den som lever får se. huvudsaken att det blir någon som kan lyfta fram svensk forskning i rampljuset och som ser till kvalitet i forskningen istället för bara kvantitet. Det vill säga, någon som har förmågan att förstår profilforskning på våra mindre lärosäten. Alla under behöver inte ske i Göteborg, Lund, Uppsala eller Stockholm.
10 juni 2009
Pressmeddelande
Moderat politiker ombord på amerikanskt fartyg
Den moderate riksdagsledamoten Annicka Engblom kommer under två dagar, 14-15 juni, att segla med USS Mount Whitney, ledningsfartyget i den pågående internationella marinövningen BALTOPS 2009.
Marin- och flygövningen BALTOPS 2009 pågår under perioden 8-18 juni.13 länder deltar med runt 50 fartyg i övningen som genomförs i sydöstra Östersjön.
- Det är ett utmärkt tillfälle att verkligen få en inblick i hur samarbetet fungerar mellan länderna som deltar i övningen, säger Annicka Engblom
Att beredas möjlighet att närvara på fartyget innebär en unik möjlighet. På nära håll kan nu Annicka Engblom följa olika typer av övningar.
- Övningarna speglar ett scenario av en multinationell, marin fredsstyrka, liknande den som just nu befinner i Adenviken. Det kommer även att beredas tillfälle att diskutera den säkerhetspolitiska utvecklingen i Östersjön, Sveriges försvarsomställning och deltagande i internationella operationer. Erfarenheterna av dessa samtal är väldigt viktiga i riksdagsarbetet och de fortsatta samtalen om det svenska försvarets utveckling, avslutar Annicka Engblom.
Sverige står som värdnation för övningen, som leds av den amerikanska flottan. Starten sker i Karlskrona och avslutningen i Kiel.
Förlust igen - men med ett leende
Ikväll spelade Allianslaget mot oppositionen i den årligt återkommande fotbollsmatchen. Anders Hansson och jag hade lagt upp strategin och den höll nästan hela vägen. Ett tidigt slarvmål i spelets första minuter och en straff i matchens slutminuter avgjorde till oppositionens fördel med 3-2.
Trots det måste jag säga att jag sällan har känt mig så nöjd med spelet, trots att vi förlorade. Vad vi behöver göra är att träna ihop oss mer, så lagspelarna kan vänta sig ett förberett träningsschema från i höst.
Ringholm visade sig som vanligt från sin vanliga sida, dvs fula efterslängar och ruffigt spel. Bodström och lagledaren Göran P var märkbart irriterad på honom och jag undrar om han får vara med nästa år.
Jag lyckades stå offside vid flera tillfällen när jag hade läge. Ett av dem grämer mig särskilt, eftersom jag hade öppet mål för skott - om jag inte hade stått offside. Japp, man lever så länge man lär.
Sedan lyckades jag fälla Krister Örnfjäder, som jag envisades med att kalla Sven-Erik hela kvällen. Förlåt, Krister!
08 juni 2009
Måååndag morgon
Steg upp imorse klockan fyra, svårt groggy. Det tog sig bland annat uttryck i att jag spillde ut hela tekoppen i knä't på flygplanet. Jag lyckades också knuffa till ett par andra resenärer på väg till toaletten på planet, så att de spillde lite de med för säkerhets skull. Måndag morgon, säger jag bara. Nu kan det bara bli bättre!
Jag somnade ifrån slutresultatet i EU-valet igår kväll. Det märks att man kört hårt de senaste två veckorna och visst hade jag hoppats på ett bättre utfall i röstsiffrorna. Jag är ändå nöjd, för vi har under detta val arbetat upp ett helt suveränt kampanjgäng som kommer att spela en central roll i nästa års val. Tack allihop - ni är underbara!!!!
06 juni 2009
Grattis, Sverige!
Idag är det din dag, Moder Svea. Det ska vi fira på alla möjliga sätt. Nationaldagsfirandet har ännu en bit kvar innan den når upp till andra länders arrangemang, men jag upplever att den även i Sverige börjar ta form och växer i omfattning.
Själv ska jag med familjen strax upp till Rödeby centrum och besöka marknaden där. Det brukar vara ett välbesökt arrangemang och självklart är kampanjtröjan på. Skickar samtidigt en tanke till Stockholm och mina vänner i Marinens musikkår som spelar på slottet idag. Sänds senare i TV för övrigt.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)