12 april 2010

Maktskifte i Ungern

Som väntat vann höger-mittenpartiet och Moderaternas systerparti Fidesz en storseger i söndagens parlamentsval Ungern. Fidesz säkrade 206 av 386 mandat i parlamentet och den andra valomgången om några veckor kommer att visa om partiet till och med kan nå två-tredjedels majoritet.

Det är viktigt. Inte bara för att ha tillräckligt med muskler för att genomföra nödvändiga, ekonomiska reformer i landet, utan också för att minimera det främlingsfientliga partiet Jobbiks inflytande i det ungerska parlamentet.

Det ultranationalistiska partiet Jobbik, som utmärkt sig genom sina hätska uttalanden mot landets romer och funnit anhängare bland de som varit missnöjda med den förra socialdemokratiska regeringen, tar nu plats i det ungerska parlamentet. Ungernkännare och politiska bedömare tror inte att de kommer att få ett reellt inflytande över den ungerska inrikespolitiken. Låt oss hoppas att de har rätt.

Förra gången jag bloggade om valet i Ungern fick jag dagen efter ett ganska otrevligt svar på mitt inlägg - från Jobbiks internationelle informationschef - på svenska! Jag kommer att publicera det imorgon och tar gärna emot kommentarer. Hur som haver, grattis Viktor Orbán! Du har en stor utmaning framför dig.

Inga kommentarer: