14 april 2009
Schlager & politik
Eurovisionsschlagerfestivalen och politik var temat för det lunchmöte som Öppna Europa anordnade på Naglo idag och som leddes av Anna Kinberg Batra. Den 16 maj går finalen i Moskva och med tanke på att det georgiska bidraget "No Put-in" stoppades och "Tingeling-debatten" här hemma i Sverige är frågeställningen om vilken politisk inverkan musiktävlingen har helt relevant.
Tre paneldeltagare i form av Fredrik Kempe, kompositör och artist, Maria Rankka, VD Timbro och fd. Moskvaambassadören Johan Molander, fick svara på sambandet mellan populärkultur och politik.
Ryssland kommer att slå på stort inför finalen och Johan Molanders tolkning av detta är att regimen med det vill skapa legitimitet åt ett styre som saknar just legitimitet. Mottagarna är till viss del omvärlden, men till största delen den inhemska befolkningen. Allt som befrämjar den ryska feel-good känslan för det nationella får kosta vad det kosta vill.
Fredrik Kempe menade att anledningen till att västeuropeiska artister har svårare att göra sig kända i Östeuropa är att skivmarknaden där sedan decennier varit gemensam. De svenska artisterna har fått förhållningsregler av SVT om att inte prata politik under vistelsen i Moskva. Något som fick Maria Rankka att reagera.
Maria ifrågasatte detta och menade att det tvärtom är viktigt att Sverige står upp för sina kärnvärderingar även i dessa sammanhang. Blomsterbuketten från SVT till Ryska ambassaden med ursäkt för "Tingeling"-inslaget i den svenska finalen var en total kapitulation inför värdlandet.
Samtidigt menade Johan Molander att man istället borde tänka i mer olympiska termer. Hur ska vi skapa fler gemensamma arenor så att även Ryssland känner sig välkommet tillsammans med övriga Europa? Musiken borde vara en sådan arena.
Allt detta diskuterades i ljuset av undersökningen bland svenska folket som visade på en minst sagt ljumt intresse för EU-valet i juni. Eurovisionsschlagerfestivalen genomförs en månad tidigare och kanske kan den bidra till ett ökat valintresse. Finalen i Moskva kan förhoppningsvis dock medföra att gayrörelsen i Ryssland kan få genomföra sin sedan länge planerade men motarbetade parad. Gay-paraden har av Moskvas borgmästare kallats för både osolidarisk och opatriotisk. Jag önskar dem bara lycka till.
Och självklart - lycka till, Malena Ernman och Fredrik Kempe!
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar